Bestel voordelig en snel de beste koffiebonen, apparatuur en delicatessen.

Blog

  • Home

Mokka is een van de oudste koffiesoorten ter wereld en heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar het oude Ethiopië. Het verhaal van Mokka begint in de 9e eeuw, toen de Arabieren tijdens hun handelsmissies deze koffiesoort ontdekten en vervolgens meenamen naar Jemen voor de teelt. De koffiebessen werden daar in de heuvels van de stad Mokka gegroeid en de opbrengst werd al snel een belangrijk exportartikel voor de Arabieren. Mokka werd een zeer gewilde drank en al snel verspreidde de koffiecultuur zich in de regio. In de 17e eeuw gingen Nederlanders erin om de Arabische koffieplanten te stelen en mee te nemen naar hun kolonies in Indonesië. In deze kolonies ontwikkelden ze een koffiesoort die ze Java voorspelden en de teelt van Java-koffie ontwikkelde zich tot een grote productie-industrie. De Franse ontdekkingsreiziger Gabriel Mathieu de Clieu was de eerste Europeaan die daarna om een ​​koffieplant te stelen ging. Hij nam een ​​Mokka-plant mee uit Jemen naar Martinique in de Caraïben. Het duurde echter nog enkele jaren voordat de koffie echt doorbrak in Europa. In de tweede helft van de 17e eeuw werd koffie een populair drankje in de grote steden van Europa en werden er koffiehuizen geopend waar mensen samenkwamen om te genieten van hun koffie en om te discussiëren over politieke en culturele zaken. In de 18e en 19e eeuw ontstond de vraag naar koffie wereldwijd, vooral in de Verenigde Staten en Europa. De meest populaire koffiesoort van die tijd was Mokka, die nog steeds werd uit Jemen. De koffiehandel floreerde en de Europese handelaren hadden het grootste aandeel in de markt. Tegen het einde van de 19e eeuw werd echter duidelijk dat de teelt en de productie van Mokka niet langer aan de massale volgende vraag kon voldoen. Daarom werden nieuwe koffiesoorten ontwikkeld, zoals de Braziliaanse koffie, die al snel de volgende markt overspoelde. Vandaag de dag worden echter nog steeds kleine hoeveelheden Mokka geproduceerd, voornamelijk in Jemen. Het blijft een exquise en zeer gewaardeerde koffiesoort. De koffiecultuur is dus geëvolueerd van een eenvoudige drank uit de hooglanden van Ethiopië, tot een onderliggende industrie die de economieën van landen over de hele wereld ondersteunt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *